Kättely, poskisuudelma vai molemmat?

Suomessa ja Pohjoismaissa kätteleminen tervehtimismuotona tuttavien ja läheisten kesken koetaan usein kiusallisen viralliseksi – jopa vaivaannuttavaksi – joten meillä kättely mielletäänkin useimmiten kaupanteon ja erilaisten sopimusten sinetöinnin merkiksi, tai vaikkapa urheilutapahtumassa varsinaisen kamppailun jälkeiseksi seremoniaksi urheilijoiden kesken. Muualla maailmassa kättely, poskisuudelmat, halaukset, hatunnostot ja kumartaminen tervehtimisen merkiksi ovat kuitenkin niin tärkeässä asemassa, että jokainen meistä voi tahtomattaan aiheuttaa kiusallisen tilanteen tehdessään uusia tuttavuuksia eri puolilla maapalloa. Mikä onkaan sopivin tapa tervehtiä uusia ihmisiä eri maissa?
Kättelemistä katsekontaktilla on yleisesti pidetty vanhana eurooppalaisena tapana osoittaa, ettei kanna asetta. Se on vuosisatojen saatossa vakiinnuttanut asemansa verrattain turvallisena ja kohteliaana tapana tervehtiä uusia ihmisiä maassa kuin maassa, joskin esimerkiksi Aasiassa nyökkäys tervehtimisen merkiksi mielletään riittävän kohteliaaksi tavaksi – ilman siis varsinaista kosketusta. Halauksin ja suukoin tapahtuvat tervehtimiset ovat yleisiä mm. Etelä-Amerikassa ja Etelä-Euroopan maissa. Ranskan maaseudulta lähtöisin olevat poskisuudelmat ovat tuttu näky paitsi Keski- ja Itä-Euroopassa myös Lähi-Idässä ja tietyissä Afrikan maissa.
Ranskalaisen poskisuudelman (ransk. faire la bise) – kuten muidenkin tervehtimismuotojen – etiketti on samanaikaisesti ehdoton ja yhtä häilyvä kuin veteen piirretty viiva. Varsinaiset suudelmat korvataan pääsääntöisesti lentosuukoilla, joita annetaan yleensä kahdesta neljään kappaletta aloittaen joko vasemmasta tai oikeasta poskesta, kunkin alueen tottumuksista riippuen. Ulkopuolinen tai vieras ei käytännössä voi tietää tarkkaa etikettiä ilman kulttuurituntemusta, joten yleinen suositus onkin varmistua etukäteen kunkin maan tai tietyn alueen oikeaoppisesta tervehtimistavasta etiketin noudattamiseksi. Alla on hyvä ohje poskisuudelmien määristä kartan muodossa Ranskaan ja Korsikalle matkustaville. (Lähde: Reddit.com)

Kättelykin on toisaalta oma lajinsa, joka kannattaa opetella hyvissä ajoin. Veltto ote antaa pääsääntöisesti huonon ja epäkunnioittavan ensivaikutelman, kun taas vapaan käden asettaminen kättelevien käsien päälle tai tarttuminen sillä vastatervehtijän kyynärpäähän osoittavat yleensä erityistä ystävällisyyttä ja korostavat tervehtijän kunnioitusta. Itä-Euroopassa ja Venäjällä ovikynnyksen yli kättelemisen mielletään tuovan huonoa onnea, ja vastaavasti istuallaan tapahtuva kätteleminen mielletään paitsi loukkaavaksi myös itsekkääksi. Kätteleminen tapahtuu useimmissa maissa vain miesten välillä, ja naisia tervehditään vanhanaikaisen tyylikkäästi nostamalla hattua taikka kumartamalla. Englannissa – ja mikseipä muissakin maissa – voi saada runsaasti lisäpisteitä suutelemalla vaatimattomasti naisen ojennettua kättä säilyttäen samalla katsekontaktin.
Oli tervehtimistapa mikä hyvänsä, jokainen voi omalla nonverbaalisella viestinnällään osoittaa hyväntahtoisuutta ilman yhteistä kieltä tai varsinaista kosketusta. Vilpitön hymy, ystävällinen olemus, katsekontakti ja hyvä ryhti kertovat ja näyttävät yleensä kaiken oleellisen.
Oletko joutunut kiusalliseen tilanteeseen väärän tervehtimistavan vuoksi? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla alle! Emme kerää tai käytä henkilötietojasi millään tavoin.
Vanhemmat ihmiset eivät kättele kynnyksen yli, tuo huonoa onnea taloon. Oli kynnys sitten talossa sisällä tai ulko-ovella. Nämä on hyvin mielenkiintoisia juttuja.
Vaikeita juttuja! Parasta olisi varmaan pelata varman päälle ja pitäytyä katsekontaktissa sekä kainossa hymyssä […]