Oletko kartalla naistenpäivän todellisesta luonteesta?
Naistenpäivä on kansainvälinen juhlapäivä, jota vietetään maailmanlaajuisesti 8. maaliskuuta. Se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, kuten kaikki muutkin juhlapäivät.
Monet ajattelevat päivän olevan omistettu ylipäätään naisille ja naiseudelle, joskin päivän tarkoituksena on tarkemmin juhlistaa naisten oikeuksia, saavutuksia sekä taistelua tasa-arvon puolesta. Päivä on tärkeä muistutus naisten merkityksestä yhteiskunnassa ja jatkuvasta kamppailusta omien oikeuksiensa puolustamiseksi.
Naistenpäivä juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, kun naiset eri puolilla maailmaa alkoivat herätä vaatimaan parempia työolosuhteita ja tasa-arvoista kohtelua yhteiskunnassa. Naistenpäivää vietettiin muun muassa Yhdysvalloissa vuonna 1909 naisten laajamittaisen lakkoilun seurauksena ja Tanskassa Sosialistinen internationaali päätti kansainvälisestä naistenpäivästä vuonna 1910. Suomeen naistenpäivän vietto rantautui muutamia vuosia tämän jälkeen. YK puolestaan teki naistenpäivästä virallisen teemapäivän vuonna 1975, ja nykypäivänä se onkin vakiintunut osaksi kalenterejamme.
Naistenpäivää vietetään eri maissa eri tavoin, joskin monesti kukat ja lahjat ovat keskeinen osa juhlallisuuksia. Monet järjestöt ja yritykset järjestävät tuolloin tempauksia naisten kunniaksi, ja tavalliset tallaajat keksivät omia tapojaan näyttää äideille, siskoille, mummoille, tyttärille ja muille naisille kiitollisuutta ja arvostusta. Naisten oikeuksien puolesta on kamppailtu pitkältä historiasta tähän päivään saakka, ja naistenpäivänä pyritäänkin tuomaan esille näitä oikeustaisteluita ja naisten aseman parantamisen tärkeyttä vielä tänäkin päivänä. Naistenpäivä muistuttaa meitä siitä, että jokaisella naisella on oikeus tasa-arvoiseen kohteluun, koulutukseen ja työhön – jokaisella naisella on oikeus omaan elämäänsä.
Naistenpäivän tulisi herätellä meitä myös muistamaan, että naisten oikeuksien ja tasa-arvon edistämiseksi on vielä paljon tehtävää. Nämä oikeudet eivät ole itsestäänselvyys – vaikka edistystä on tapahtunut paljon viime vuosikymmeninä, naisten tasa-arvo ja oikeudet ovat edelleen uhattuina monissa maissa. Meidän tuleekin edelleen ponnistella luodaksemme paremman tulevaisuuden kaikille naisille ja tytöille ympäri maailman.