Onko välimerkeillä väliä?
Yhdysmerkki ja kaksoispiste
”Käykö kookos katkarapukeitto?” ”Katon tvtä.” Muun muassa tällaisia viestejä olen avomiehelleni viime aikoina lähettänyt jättäen yhdysmerkin ja kaksoispisteen huoletta pois viestin kirjoittamista nopeuttaakseni. Huolimatta siitä, että olen kielialan ammattilainen, en siis itsekään aina noudata kaikkia välimerkkejä koskevia sääntöjä kommunikoidessani läheisteni kanssa sosiaalisen median kautta tai tekstiviestein. Mitä merkitystä välimerkeillä sitten on? Miksi niitä pitäisi käyttää, jos kerran niitä ilmankin tulee ymmärretyksi? Itse keksin äkkiseltään ainakin kaksi hyvää syytä.
Ensinnäkin kun edustaa yritystään tai ihan vain itseään virallisemmissa konteksteissa, kaikki meistä haluavat varmasti antaa mahdollisimman ammattimaisen ja ylipäänsä fiksun vaikutelman itsestään. Työtapaamiseen pukeudutaan yleensä hieman siistimmin kuin koti-iltaa varten, ja sitä miettii myös ehkä enemmän, mitä suustaan päästää. Samoista syistä kirjalliseen viestintäänkin tulisi panostaa yhtä lailla.
Toiseksi väärinymmärryksen mahdollisuus voi lisääntyä, jos kirjoittaja, joka ei ole lukijalle henkilökohtaisesti tuttu, käyttää välimerkkejä oman mielensä mukaan. Välimerkkien tarkoitus kun on auttaa lukijaa tekstin hahmottamisessa ja tulkinnassa. Jos esimerkiksi joku kirjoittaa olevansa ammattikääntäjä ja tulkki, ei henkilön tulkkaustaidoista saa yhtä pätevää kuvaa kuin jos hän kuvailisi itseään ammattikääntäjäksi ja -tulkiksi. Yhdellä pienellä viivalla voi olla suuri merkitys.
Yhdysmerkki
Yhdysmerkin tehtävä on selkeyttää yhdyssanojen tulkintaa.
Yhdysmerkkiä käytetään osoittamaan yhdyssanojen yhteistä, toistamatta jätettyä osaa. Kyse voi olla yhdyssanan etu- tai jälkiosasta.
käännös- ja tulkkauspalvelut
ammattikääntäjät ja -tulkit
Yllä mainitut esimerkit lienevät kuitenkin melko päivänselviä tapauksia. Hieman haastavampi tilanne on, kun yhdysmerkillä halutaan merkitä yhdyssanan ja sanaliiton, eli tekstiyhteydessään kokonaisuuden muodostavan sanojen ryhmän, toistamatta jätettyä yhteistä osaa.
tekstitys- ja auktorisoidut käännöspalvelut
Usein yhteisen osan toistaminen voikin olla tulkinnan kannalta selkeämpi ratkaisu.
tekstityspalvelut ja auktorisoidut käännöspalvelut
Yhdysmerkkiä käytetään myös yhdyssanoissa, jotka sisältävät sanaliiton. Jos yhdyssana alkaa sanaliitolla, liitetään yhdyssanan jälkiosa sanaliiton perään yhdysmerkillä, jonka eteen merkitään välilyönti.
Apropos lingua -käännöstoimisto
Huom. Word-tekstinkäsittelyohjelma saattaa automaattisesti muuttaa edellä mainitussa tapauksessa välilyönnin jälkeen kirjoitetun yhdysmerkin (–) ajatusviivaksi (–). Asetuksen voi muuttaa Wordin Työkalut-valikosta. Sieltä valitaan ”Automaattinen korjaus” ja välilehti ”Automaattinen muotoilu kirjoitettaessa”. Ruksi otetaan pois kohdasta ”symbolimerkit (–) symboleilla (–)”, jolloin Word ei kirjoittajan puolesta tätä välimerkkivirhettä enää tee.
Yhdysmerkkiä EI käytetä rajakohta- eli ääripääilmausten yhteydessä. Tällöin yhdysmerkin sijaan käytetään ajatusviivaa. Näin siis muun muassa sivunumeroita ja ikähaarukoita merkittäessä.
sivut 16–32
5–10-vuotiaat
Kaksoispiste
Kaksoispiste tuntuu aiheuttavan ongelmia erityisesti silloin, kun erisnimiä kuvaaviin lyhenteisiin halutaan lisätä taivutuspäätteitä.
Useimmiten taivutuspääte lisätään lyhenteeseen kaksoispisteen avulla.
USA:n
KKO:ssa
Kuitenkin kun kyseessä on sanana luettava lyhenne, kaksoispistettä EI käytetä. Jos taivutuspääte liitetään lyhenteeseen kaksoispisteen avulla, lyhenne tarkoitetaan luettavaksi täysinä sanoina. (Esimerkissä käytetty aaltoviiva merkitsee sitä, että kummatkin muodot ovat kieliopillisesti hyväksyttäviä.)
Kelan ~ KELAn (luetaan: Kelan) vrt. KELA:n (luetaan: Kansaeläkelaitoksen)
Erityisen tärkeää on huomioida, että sanana luettaviin lyhenteisiin EI kaksoispistettä lisätä, vaikka lyhenne kirjoitettaisiin versaalein eli isoilla kirjaimilla.
YLEssä
UNICEFia
Kielioppi ja siten myös välimerkkisäännöt sisältävät paljon poikkeuksia ja välillä myös poikkeusten poikkeuksia. Se on sääntöjärjestelmille tyypillistä – vaikkakin kieltämättä hieman ristiriitaista. Epävarmuuden iskiessä on siis syytä tarkistaa. Selkeästi esitettyä ja luotettavaa kielioppitietoa löytyy esimerkiksi Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) verkkosivuilta. Kotuksen yhdysmerkkiä koskeva artikkeli löytyy täältä ja artikkeli kaksoispisteen käytöstä taivutuspäätteitä merkittäessä täältä.
Alla vielä muutama esimerkki yhdysmerkin ja kaksoispisteen väärinkäytöistä, joihin olen viime päivinä törmännyt. Kuten kielitieteissä on tapana, olen merkinnyt vääränlaisen kirjoitustavan asteriskilla (*) väärinkäsitysten välttämiseksi.
kuntosaliohjaus -ja ohjelmat* po. kuntosaliohjaus ja -ohjelmat
ravintosuunnitelmat -ja seuranta* po. ravintosuunnitelmat ja -seuranta
keski – ja pienituloiset äidit* po. keski- ja pienituloiset äidit
termin määrittely –tehtävä* po. termin määrittely -tehtävä
Alvar Aalto –mitali* po. Alvar Aalto -mitali
Hawaiian Tropic-tuoksu* po. Hawaiian Tropic -tuoksu
Metanoia -sarja* po. Metanoia-sarja
Aura-Inside -teknologia* po. Aura-Inside-teknologia
kaikki-tai-ei-mitään -sovellettavuus* po. kaikki-tai-ei-mitään-sovellettavuus
Blu-Ray- ja MiniDisk -levyt* po. Blu-Ray- ja MiniDisk-levyt
HIFK-Saipa -ottelu* po. HIFK–Saipa-ottelu
30–50 -vuotiailla miehillä* po. 30–50-vuotiailla miehillä
1-5 annosta viikossa* po. 1–5 annosta viikossa
10-15 vuoden kuluessa* po. 10–15 vuoden kuluessa
Suomen ja EUn ulkosuhteet* po. Suomen ja EU:n ulkosuhteet
KKOn uusimmassa käytännössä* po. KKO:n uusimmassa käytännössä
humanitäärinen apu UNICEF:in kautta* po. humanitäärinen apu UNICEFin kautta
Esimerkit on poimittu muun muassa mainosteksteistä, iltapäivälehdistä, tieteellisestä kirjallisuudesta sekä ulkoasiainministeriön ja Edilex-lakitietopalvelun verkkosivuilta. Vaikka esimerkkejä ei suurta määrää olekaan, näinkin pieni otanta osoittaa sen, ettei välimerkkien väärinkäyttö ole vain sosiaalisen median vitsaus. Liikemaailmassa sääntöjen ja konventioiden tunteminen ja noudattaminen viestii asiantuntevuudesta. Kielioppisääntöjä noudattamalla voi siis erottua edukseen. Ja ennen kaikkea niitä noudattamalla saa viestinsä selkeästi perille.
Tutustu Satun LinkedIn-profiiliin tästä.