Pääsiäinen on kevään ja uuden elämän juhla, ja siihen liittyy paljon perinteitä eri puolilla maailmaa. Vaikka pääsiäinen on nykyisin kristillinen juhla, on kevään saapumista juhlittu samoihin aikoihin, ja vanhat perinteet ovat ajan saatossa yhdistyneet uusiin. Viime vuonna kirjoitimme pääsiäisperinteistä Suomessa, ja tällä kertaa esittelemme pääsiäisperinteitä eri puolilta maailmaa.

Useissa kulttuureissa muna symboloi uutta elämää, ja keväällä luonto ns. ”herää henkiin”. Suomessa pääsiäisenä syödään suklaamunia ja koristellaan kananmunankuoria värikkäin maalauksin. Kreikassa sen sijaan ei näe värikkäitä pääsiäismunia, vaan munat ovat täysin punaisia. Punainen on elämän väri, ja kristilliseen juhlaan liitettynä väri symboloi Kristuksen verta.

Myös Ranskassa munat ovat olennainen osa pääsiäisen viettoa, kun toisena pääsiäispäivänä Etelä-Ranskassa valmistetaan jättimunakas yli 15 000 tuoreesta munasta. Pelkästään munien rikkomiseen kuluu puolitoista tuntia, ja munakasta paistetaan noin puoli tuntia.

Useissa eri maissa pääsiäispupu käy piilottamassa suklaisia pääsiäismunia, joita lapset etsivät kilpaa. Tällaisia pääsiäismunajahteja järjestetäänkin useissa maissa ja ne ovat olennainen osa pääsiäisen viettoa. Uudessa-Seelannissa sen sijaan järjestetään suuri pääsiäispupujahti, sillä paikoitellen pupupopulaatio on ryöstäytynyt käsistä aiheuttaen paljon tuhoja. Otagon alueella pääsiäisen jänisjahti on 24-tuntinen kilpailu, jossa eniten jäniksiä tappanut joukkue voittaa.

Filippiineillä katolilaisten pääsiäisen vietossa Kristuksen kärsimyksellä on suuri rooli. Siellä järjestetään joka vuosi spektaakkeli, jossa Jeesuksen kärsimys uudelleen näytellään ristiinnaulitsemalla vapaaehtoisia. Ympärillä muut osoittavat katumustaan ruoskimalla itseään. Roomalaiskatolinen kirkko on kuitenkin tuominnut tämän verisen perinteen harjoittamisen ja suosittelee viettämään pääsiäistä muilla tavoin.

Kuten Suomessa, myös Tšekissä koristellaan pajunoksia pääsiäisvitsoiksi. Suomessa vitsoilla toivotetaan terveyttä tulevalle vuodelle virpomalla, mutta Tšekissä vitsaperinne on hieman erilainen. Siellä pojat toivottavat tytöille onnea ja terveyttä piiskaamalla heitä vitsoilla. Tosin piiskaus on tässä tapauksessa lähinnä kevyttä taputtelua, sillä kyseessä on leikinomainen perinne.

Vietät tätä juhlaa sitten millä tavalla tahansa, toivotamme sinulle iloista pääsiäistä!

The following two tabs change content below.
blank

Essi Ranta

Käännöstoimistomme tuorein vakkari, joka valmistuu syksyllä Oulun yliopistosta pääaineenaan pohjoismainen filologia. Essi rakastaa valokuvausta ja laulaa kuorossa, koiralenkit ja elokuvat niin ikään lähellä sydäntä.